Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się powszechne przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdziliśmy sami! Gimnazjaliści mieli zaszczyt brać udział w rewelacyjnych warsztatach. Na początku porozmawialiśmy o tym, co kryje się pod pojęciem „kuchnia staropolska”, i spróbowaliśmy obalić związane z tym stereotypy. Następnie pod okiem profesjonalnego kucharza samodzielnie przygotowaliśmy potrawy według XVII-wiecznych przepisów. Na koniec zasiedliśmy do stołu i nie tylko zaspokoiliśmy apetyt, ale też wzięliśmy udział w niezwykłym wydarzeniu, jakim może i powinna być uczta.